Vijenac 673 - 674

Matica hrvatska

Izdanja Ogranaka

Danijel Hrgić


Luč: časopis Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici, br. 7 (2019), god. VII. Glavna urednica Bernardina Petrović

Sedmi broj časopisa Luč, u izdanju OMH u Velikoj Gorici, tematski je posvećen Franji pl. Lučiću, o čijem životu i doprinosu priloge piše pet autora. Biografski uvod donosi Branko Puceković, a Ivana Nađa posvetila se Lučićevu članstvu u Družbi Braće Hrvatskoga zmaja. Juraj Odrčić u svom prilogu daje pregled Lučićeva angažmana kao turopoljskog župana, a posebnu notu donosi tekst Božice Krznarić, koja je imala priliku osobno se susreti s Lučićem. Posljednji prilog Snježane Špehar dočarava iskustvo s koncerta koji je održan Lučiću u čast. Rubrika Turopoljska kulturna baština, iz pera Ivice Lederera, bavi se dvama projektima obnove (etnokuće u Ščitarjevu i kapele sv. Ivana Krstitelja u Buševcu). Književna scena, pod uredništvom Stjepana Rendulića, predstavlja pobjednike 10. Matičina književnog natječaja 2018. Na samu kraju nalaze se rubrike Glazbena scena i prikaz djelovanja Ogranka MH u Velikoj Gorici tijekom 2018.

Motrišta: časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja, br. 108–109 (2019),
OMH u Mostaru, 2019.
Glavni urednik Josip Muselimović

Novi broj Motrišta, časopisa OMH u Mostaru, donosi dvadeset priloga u šest rubrika s posebnim osvrtom na II. kongres ortopeda i traumatologa Bosne i Hercegovine, održan u Mostaru od 27. do 29. rujna. Umjesto uvoda nalazi se rukopis pjesme Roberta Nikšića Vizija, a broj se nastavlja rubrikom Književna radionica, u kojoj su predstavljena nova literarna ostvarenja Roberta Nikšića, Vlade Vladića, Ive Mije Andrića, Sanijele Matković, Sonje Škobić i Fabijana Lovrića. Rubrika Učilište pruža nam nova saznanja iz područja povijesti, knjižničarstva i socijalnog rada. Osvrti su sakupljeni u rubrici Čitaonica i posvećeni su novim literarnim ostvarenjima hrvatskih književnika. U Ljetopisu Frano Ljubić svojim prilogom problematizira pristupanje BiH Europskoj Uniji. Trilogija pjesništva Katarine Marošević, razgovor je autorice s književnikom Matom Nedićem, a Mira Pehar za kraj daje pregled kulturnih događanja u Mostaru tijekom ljeta.

Aldo Čavić
Slike renesansnoga Hvara
predodžba identiteta hvarske komune u književnosti XVI. stoljeća, Hrvatska sveučilišna naklada, OMH u Hvaru, 2019.

Slike renesansnoga Hvara izvrsna je monografija kulturno-povijesne tematike u kojoj autor, služeći se brojnom povijesnom i literarnom građom, nastoji rekreirati i prezentirati sliku Hvara u 16. stoljeću. Upravo o tom razdoblju Hvar doživljava ubrzani gospodarski rast, koji prati procvat kulture potaknut brojnim utjecajnim strancima koji se nastanjuju na otoku. Hvar postaje svojevrsna sabirnica velikih umova mediteranskog kruga, čiji sraz rezultira polarizacijskim, ali i simbiotskim vezama starijeg i novijeg intelektualnog polja. Navedeni utjecaji prezentiraju se u obliku znatne književne produkcije, posebice one na hrvatskom jeziku. Izdanje je opremljeno potpunom znanstvenom aparaturom, uključujući detaljne fusnote, popise literature i kazalo imena. Osim toga autor u zadnjem poglavlju donosi i povijesne priloge za dalje istraživanje, u obliku prijevoda povijesnih zapisa relevantnih za otok Hvar u tom razdoblju.

Vijenac 673 - 674

673 - 674 - 19. prosinca 2019. | Arhiva

Klikni za povratak